IMPERIALGROUP
Keressen ingatlanaink között!
Kérjen árfigyelést!
Tekintse meg 3D-s ingatlanbejárásainkat!
Ingyenes hitelügyintézés!
Kösse meg nálunk lakásbiztosítását!
Rendelje meg nálunk energetikai tanúsítványát!
Bízzon meg minket eladó ingatlanjával!
Keresés mentés, értesítések változásokrólFelhasználónév: Jelszó: | regisztráció
 
Kollégium vagy albérlet? – ilyen árakra számíthatnak az egyetemisták2021. szeptember 30. (csütörtök) 11:44 - Kollégium vagy albérlet? – ilyen árakra számíthatnak az egyetemisták

Körbenéztünk a nagy egyetemi városok választékában.

A sikeres felvételi után azoknak a diákoknak, akik nem a saját városukban folytatják a tanulmányaikat, érdemes azonnal lakhatás után nézniük. Az olcsó albérleteket ugyanis hamar elkapkodják, a kollégiumi jelentkezéshez pedig sok hivatalos iratra van szükség, amit szintén időbe telik kikérni.

Sok egyetemen az önköltséges hallgatók nehezebben jutnak be a kollégiumokba, mint az államilag támogatott társaik, így a választási lehetőség nem adott mindenkinek. Ahol viszont megtehetik, ott mindenkinek érdemes megpályázni a kollégiumokat. Nem csak az, hanem a közösségi élet miatt is, hiszen ezek az intézmények egyfajta olvasztótégelyként funkcionálnak.

Az Aktív Fiatalok Kutatócsoport 2019-es felmérése alapján azonban az egyetemisták mindössze 24 százalékának jut be a kollégiumokba. Országosan nagyjából 54 000 férőhely van, de a nappali jogviszonyban tanulók száma ennek négyszerese. A fővárosban valamivel jobb a helyzet, ám a több mint 30 000 nappalis hallgatónak itt is csak 14 000 kollégiumi férőhely biztosított.

A diákfizetések rendkívül alacsonyak, így aki nem nyer felvételt egy kollégiumba sem (aminek ára 10 000 és 30 000 forint között mozog egy hónapban), az vagy kifizeti a 100 000 – 150 000 forintos albérletet, vagy a szüleinél marad.

A statisztikák szerint országosan az egyetemisták 41 százaléka még a szüleinél lakik.

 

Kollégiumi jelentkezés

De mit tegyen az, aki másik városba jár? A kollégiumi jelentkezés minden egyetemnél a hivatalos iratok benyújtásával indul. A férőhelyeket intézményenként változó tényezők alapján osztják, de többnyire az államilag támogatott képzésben tanulókat részesítik előnyben. Az iratkozáshoz mindenkinek ki kell töltenie egy szociális helyzetfelmérési adatlapot, ehhez pedig érdemes előre összeszedni a hivatalos iratokat:

  • szülő – gondviselő jövedelemigazolása (csak azok kellenek, akikkel egy lakásban él  a jelentkező)
  • önkormányzat által kiállított lakcímigazolás
  • válás esetén a válási papírok
  • ha a jelentkező is dolgozik: a saját jövedelemigazolása
  • hátrányos helyzet esetén szintén kellenek igazoló dokumentumok: fogyatékossággal élők, államilag gondozottak, árvák, családfenntartók stb.

A fenti papírok, a lakhely távolsága és egyes helyeken a tanulmányi átlag alapján minden intézmény ad egy pontszámot a jelentkezőknek, majd ezek alapján döntenek arról, felveszik-e a hallgatókat a kollégiumba.

Budapesten az ELTE 7 karközi és 4 kari kollégiumot biztosít a vidékről érkezőknek. Az egyik legolcsóbb a Vezér Úti Kollégium (VUK), ahol 12 320 forint egy hónap. A legdrágább a frissen felújított Nagytétény Úti Kollégium (NUK), ahol 18 475 forintot kell fizetni egy hónapért. Ez a Campona közelében van, így tömegközlekedéssel minden kar 30-40 perc alatt elérhető.

A Budapesti Corvinus Egyetemre jelentkezők 3 kollégium közül választhatnak, a Semmelweis Egyetem pedig 7 kollégiummal várja a diákokat.

Sok egyetem van a fővárosban, így a lakhatási verseny itt a legnagyobb a hallgatók között. A pesti albérlet árak pedig jóval a vidékiek fölött vannak: egy szoba bérleti ára 60–70 000 forintnál kezdődik, de ezekben gyakran 3-4 diák lakik egyszerre. Egy saját szoba (akár saját lakás) 125 000 forinttól indul. A két-három szobás albérletek árai általában 150 000-től 250 000-ig terjednek, de minden hirdető és elhelyezkedés függő.

Szeged

A Szegedi Tudományegyetemen 5 karközi és 6 kari kollégiummal rendelkezik. A Károlyi Mihály Kollégium egyszerre hírhedt és híres a városban: a lakhatás 9 320 forint egy hónapra és elsősorban államilag támogatott rendszerben tanuló hallgatókat fogadnak. A szobákban 3 ágy található, a WC, fürdő és konyha pedig minden emeleten közös.

A Móra Ferenc Szakkollégiumot a közösségi élete és tudományos szakestjei miatt is közkedvelt intézmény mind az önköltséges, mind az állami hallgatók körében, mivel itt a tanulmányi átlag alapján válogatják a diákokat. Ösztöndíjas hallgatóknak 9 320 forint, önköltségeseknek pedig 10 430 forint a lakhatás. Minden szoba háromágyas és 2 szobánként van egy társalgó, a konyha, wc, és zuhanyzó pedig itt is szintenként közös.

Szegeden az albérletárak a 2-3 szobás lakásoknál 100 000-170 000 között mozognak. Csak szobát már 40 000 forintért is lehet találni, az egyszobás lakások árai pedig általában 60 000-től 120 000-ig terjednek.

Pécs

A Pécsi Tudományegyetem 8 kollégiummal várja a hallgatókat. A ’Bosziban’ lakni egyfajta életérzés, szokták mondani a helyiek – ez ugyanis a Boszorkány Úti Kollégium diákok között terjedő neve. Ide mindkét képzési formából lehet jelentkezni, az ösztöndíjas hallgatóknak 13 980 forint, az önköltséges tanulóknak pedig 16 500 forint egy hónap. Mindegyik blokkban 2-2 fős szobák találhatóak saját fürdővel és WC-vel, a BTK, TTK, MIK karok pedig rendkívül közel vannak az épülethez.

Egy másik opció a Szalai László Kollégium, egy nyugodt, szép környéken, ahol az állami ösztöndíjas hallgatóknak 9 320 forint, az önköltségen tanulóknak pedig 18 000 forint a bérleti díj havonta. Itt 2x3 fős apartmanblokkok vannak, saját konyhával, étkezővel és vizesblokkal. A jogi, művészeti és közgazdaságtudományi kar, valamint a BTK kommunikáció és szociológia szakja is csak pár perc sétára van az épülettől. 

Az albérletárak itt 2-3 szobás lakások esetén 100 000 és 150 000 között mozognak, egy szobás lakást pedig nagyjából 80 000 forintért lehet kapni (havonta). De ha valaki folyamatosan figyeli az ajánlatokat, akár egy kétszobás lakást is kifoghat ennyiért.

Debrecen

A Debreceni Egyetem 14 kollégiumban biztosít lakhatási lehetőséget az egyetem hallgatóinak. A Kossuth Lajos I-II. Kollégium 1 és 2 ágyas szobákkal várja a hallgatókat az egyetem főépülete mellett, a BTK-tól és a TTK-tól 5 perc sétára. A kétágyas szobák 23 000, az egy ágyasak pedig 36 000 forintba kerülnek havonta.

A Markusovszky Lajos Kollégium II. épülete az ÁOK-tól, a FOK és a GYTK épületeitől és a klinikáktól csak pár perc sétára található. A három fős szobákért 21 000 forintot kell fizetni havonta minden lakónak.

Debrecenben a lakásárak 80 000 és 130 000 között mozognak, a szobaszám viszont ebben az árkategóriában egytől háromig bármi lehet. Azaz akinek sikerül kifognia egy jó ajánlatot, barátokkal együtt is megúszhatja 100 000 forint alatt a lakásbérlést.

 

 
Twitter Share on Google+
Vissza
 
 

Gyorskeresés

Típus:
Megye:
Kerület:
Település:
Ár: -
Méret: - m2
8 találat
Részletes kereső