IMPERIALGROUP
Keressen ingatlanaink között!
Kérjen árfigyelést!
Tekintse meg 3D-s ingatlanbejárásainkat!
Ingyenes hitelügyintézés!
Kösse meg nálunk lakásbiztosítását!
Rendelje meg nálunk energetikai tanúsítványát!
Bízzon meg minket eladó ingatlanjával!
Keresés mentés, értesítések változásokrólFelhasználónév: Jelszó: | regisztráció
 
Megszűnt az építőanyag-hiány, pár hét múlva az árak is csökkenhetnek2021. szeptember 6. (hétfő) 09:50 - Megszűnt az építőanyag-hiány, pár hét múlva az árak is csökkenhetnek

A gyártókapacitások utolérték a felfutó keresletet, az alapanyagok világpiaci ára csökkenni kezdett.

Utolérte a kínálat a keresletet, lényegében megszűnt az építőanyag-hiány Magyarországon – írja a Világgazdaság. A lap szerint a helyzet rendezésére elegendőnek bizonyult az export regisztrációja, nem volt szükség az állami elővásárlási jog alkalmazására, a hazai gyártók belföldön értékesítették termékeiket.

A fő nyersanyagok világpiaci ára eközben esik: átlagosan 10–15 százalékkal olcsóbban juthatnak a gyártók fához, műanyaghoz és acélhoz, ez 3–4 hét múlva a végtermékek fogyasztói árának csökkenését is magával hozhatja – írta a lap Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnökére hivatkozva. Az árak nyár elején szaladtak el nagyon:

Tibor Dávid szerint megszűnt az általános áruhiány, lecsengett a tartós és drasztikus áremelkedés. A kőzetgyapot kivételével minden termékhez biztonságosan hozzá lehet jutni, bár a szállítási határidő hosszabb, mint korábban. Az árak korrekciója egyelőre kismértékű.

Az elnök szerint az elmúlt időszak tanulságai alapján időszerű a hazai építőanyag-gyártó kapacitások fejlesztése, erre a kormánynak van egy 200 milliárd forintos támogatási csomagja, amire gyárfejlesztésre vagy -vásárlásra készülő magyarországi vállalatok pályázhatnak. Ennek segítségével növekedhet a hazai részesedés a jelenleg 90 százalékban külföldi tulajdonban lévő építőanyag-gyártásban, egyúttal csökkenhet a külpiaci kitettség.

* * *

Twitter Share on Google+
Vissza
 
 

Gyorskeresés

Típus:
Megye:
Kerület:
Település:
Ár: -
Méret: - m2
24 találat
Részletes kereső