IMPERIALGROUP
Keressen ingatlanaink között!
Kérjen árfigyelést!
Tekintse meg 3D-s ingatlanbejárásainkat!
Ingyenes hitelügyintézés!
Kösse meg nálunk lakásbiztosítását!
Rendelje meg nálunk energetikai tanúsítványát!
Bízzon meg minket eladó ingatlanjával!
Keresés mentés, értesítések változásokrólFelhasználónév: Jelszó: | regisztráció
 
Felértékelődött az olcsó rezsi az újépítésű lakások vásárlásakor2022. november 2. (szerda) 08:30 - Felértékelődött az olcsó rezsi az újépítésű lakások vásárlásakor

A bérlők a „rezsivédett” lakásokat keresik, vagyis pusztán a bérleti díj helyett egyre fontosabb a lakhatás összköltsége – mondta el a hvg.hu-nak Görög Áron, a Cordia értékesítési igazgatója.

Görög Áron: A megvalósításban közreműködő alvállalkozókat kiválasztó tenderfolyamat még arra az időszakra esett, amikor a lakásáfa – átmenetinek bizonyult – növekedésének hatására a kivitelezési oldalon csökkentek a megrendelések. Ennek köszönhetően tudtuk tartani az eredetileg tervezett költségvetést. A projekt még az eredeti tervek szerint készült el, az érvényes energiahatékonysági előírásoknak megfelelően.

 

hvg.hu: A lakáspiac azóta alaposan átalakult. A bérlakásokét mi jellemzi most?

G.Á.: A nyár végén, ősz elején a felsőoktatási hallgatók – nem kis részben a külföldi diákok – kereslete felélénkítette a piacot, illetve egyre erősebb trend, hogy a bérlők is keresik a „rezsivédett” lakásokat, vagyis pusztán a bérleti díj helyett egyre fontosabb a lakhatás összköltsége. A lokáció továbbra is fontos szempont, ami azt jelenti, hogy például a Corvin Sétányon található lakások magasabb áron adhatók ki, mint a környékbeli, régebbi építésűek. A Sétányon található garzonok havi bérleti díja már sok esetben 200 ezer forint felett van, szemben például a környékbeli, viszonylag új stúdiólakások 150–160 ezer forintos átlagával. Az egy hálószobás lakások esetében a Sétányon 250–300 ezer forintos, a környéken pedig 210–230 ezer forintos átlagos bérleti díjról beszélhetünk.

hvg.hu: A vásárlói szempontok prioritásai miként változtak az elmúlt időszakban?

 

G.Á.: Mint sok más területen, úgy az ingatlanpiacon is tapasztalható Magyarországon az árérzékenység. Ami specifikusnak számíthat más iparágakkal szemben, az az ingatlanfejlesztő háttere, megbízhatósága. A vevőknek – akár saját célra, akár befektetés gyanánt tervezik az ingatlanvásárlást – kiemelten fontos, hogy a projekt fejlesztője egy megbízható, tőkeerős vállalat legyen, amely garancia az elvárt eredményre, a határidők betartásától kezdve a minőség biztosításáig.

A Corvin sétány utolsó lakóépülete
© Fazekas István

Az utóbbi időben a gazdasági és környezeti tudatosság is növekszik: azt látjuk, hogy a vásárlók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek fenntarthatóságra, előnyben részesítik a megújuló energiaforrások használatát. Természetesen ennek anyagi vonzata is van, hiszen az optimálisan kialakított rendszerek a rezsiszámlát is csökkentik.

hvg.hu: Milyen megújuló energiaforrásokat és fűtési megoldásokat alkalmaznak az elkészült ingatlanokban?

 

G.Á.: A kivitelezés alatt álló épületeinknél a hagyományos radiátoros fűtést felváltó alacsony hőmérsékletű mennyezeti fűtő-hűtő rendszerekkel látjuk el, amelyek helyiségenként szabályozhatóak, akár okostelefonról távolról is vezérelhetőek. Emellett kiemelkedő hőszigetelőképességű, hőhídmentes épületszerkezeteket alkalmazunk, így ingatlanjaink éves energiafogyasztása a hatályos rendelet és szabályozás szerinti számítások alapján minden projektnél jellemzően 50–70 kWh/m² között van.

A legújabb épületek már jellemzően hőszivattyús technológiát használnak – jelenleg az elektromos energia hőszivattyúval való felhasználása számít a leginkább racionális döntésnek. Emellett azon dolgozunk, hogy folyamatosan tovább növeljük a megújuló energiahasználat részarányát, és kizárólag ezzel lássuk el a fűtési, hűtési és melegvíz-igényeket.

Emellett a Cordia minden új projektjén az adottságokhoz mérten a lehető legnagyobb méretű napelemes erőművet alakítja ki, amely jelentősen hozzájárulhat az energiamérleg javításához. Az épületekben elektromosautó-töltő kiépítési lehetőséget is biztosítunk, az elektromos autókhoz okos töltésmenedzsmentet, illetve a teljes elektromos rendszerünkhöz energiamenedzsmentet fejlesztünk.

hvg.hu: Hogyan változott az újépítésű lakások ára, és mi várható?

G.Á.: A Cordia fővárosi piacfelmérése alapján az átlagos kínálati négyzetméterár – a luxusprojektek nélkül – szeptember végére elérte az 1 430 000 forintot, vagyis egy év alatt 32%-os, a második negyedévhez képest pedig 6%-os drágulás következett be. Budán az átlagos négyzetméterár 1 660 000 forint fölé emelkedett, Pesten pedig elérte az 1 300 000 forintot. Az eladó lakások kínálata 10%-kal emelkedett a 3. negyedévben, de a szeptember végi, mintegy 5200 darabos kínálat így is elmaradt a 2017–2021 közti időszak átlagosan 7000 lakás körüli értékétől. Az építőanyagok árának, a munkadíjaknak az emelkedésével minden valószínűség szerint az ingatlanárak tovább emelkednek majd a következendő időszakban.

A Cordia tapasztalatai szerint továbbra is keresettek az új lakások, legyen szó akár saját használatról, akár befektetésről. A jelenleg épülő, AA és BB energetikai besorolású otthonok azért is különösen népszerűek, mert energiaigényük akár az egynegyede, ill. egyharmada is lehet egy átlagos, FF kategóriába tartozó otthonénak, vagyis rendkívül alacsony rezsiköltséggel tarthatóak fenn.

Twitter Share on Google+
Vissza
 
 

Gyorskeresés

Típus:
Megye:
Kerület:
Település:
Ár: -
Méret: - m2
11 találat
Részletes kereső