IMPERIALGROUP
Keressen ingatlanaink között!
Kérjen árfigyelést!
Tekintse meg 3D-s ingatlanbejárásainkat!
Ingyenes hitelügyintézés!
Kösse meg nálunk lakásbiztosítását!
Rendelje meg nálunk energetikai tanúsítványát!
Bízzon meg minket eladó ingatlanjával!
Keresés mentés, értesítések változásokrólFelhasználónév: Jelszó: | regisztráció
 
Módosultak a csok szabályai, könnyítenek néhány család helyzetén2023. június 1. (csütörtök) 07:02 - Módosultak a csok szabályai, könnyítenek néhány család helyzetén

A május 12-én éjjel megjelent kormányrendelet szerint módosultak a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) szabályai. Az elérhető összeg és az igénylési feltételek nem módosultak, ugyanakkor néhány család élete könnyebbé válhat.

Megjelent pénteken este az állami támogatások előírásait módosító kormányrendelet. A főbb szabályok nem változnak, a kisebb pontosítások miatt azonban számos család jobb helyzetbe kerülhet - írja a Bankmonitor.hu.

A változások érintik a csok támogatást is, ami egy vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, ami meglévő és vállalt gyerekek után igényelhető.

A Bankmonitor azt írja, a rendelettel lazítanak a bentlakásra vonatkozó előírásokon. Az változatlanul előírás, hogy a család – az igénylők és a gyerekek – az ingatlanban éljenek, vagyis a folyósítástól számított 10 évig az ingatlanban szükséges élnie a családnak, és a folyósítást követő 90 napon belül lakcímet kell létesíteni az ingatlanban. Ám most az utóbbival kapcsolatban könnyítés, hogy a gyermeknek nem kell beköltöznie, ha tanulmányai folytatásai miatt átmenetileg más lakcímen él, illetve a szülő és a gyermekek is lakhatnak más lakcímen átmenetileg, amennyiben a szülő munkahelye miatt térítésmentesen biztosított szolgáltai lakásban lakik. Az adott helyzet megszűnésekor már teljesíteni kell a feltételeket. Ez a változás 2023. július elejétől lép életbe, és a már folyamatban lévő igényléseket is érinti.

Szintén újdonság, hogy a Kincstár ellenőrzi a jövőben, hogy beköltözött-e a család az ingatlanba, vagyis nem kell a támogatást folyósító banknál jelentkezni. Ez a változás 2023. július elsejétől lép életbe.

Újdonság, hogy már utólag is bejelenthetjük vállalkozásunkat a támogatással érintett ingatlanba, míg eddig erre csak az igényléssel egyidőben volt lehetőség. Ez a változás a rendelet kihirdetésének másnapján, azaz 2023. május 13-án lép hatályba, és a korábbi igénylésekre is alkalmazható.

Meghosszabbítják a gyermek születésének bejelentési határidejét is, erre a jövőben 60 helyett 90 nap áll majd rendelkezésre és ez is már mától érvényes és a korábbi igénylések esetében is alkalmazható.

Május 13-tól az ingatlanon folytatott munkálatok elvégzésének határidejének lejárta előtt kérelmezhetjük a költségvetés, illetve a munkálatok módosítását. Ha már lehívtunk támogatást, és a módosítás miatt a még hátralévő munkálatok költsége kisebb – ez lehet a munkálatok módosítása, vagy a költségvetés átalakítása miatt is -, mint a még le nem hívott támogatás összege, akkor kizárólag a csökkentett összegre lehetünk jogosultak.

Ha valamilyen vállalt munkáról mondunk le, akkor az arra már megkapott támogatást vissza kell fizetnünk, kivéve, ha a többi munkálatból hátralévő költségek a teljes, még le nem hívott támogatás összegét fedezik. Ezt a változást is lehet a már folyamatban lévő igénylésekre is alkalmazni.

 

változnak a falusi csok szabályai is: a korszerűsítési célú falucsi csok esetében a munkálatok befejezésére rendelkezésre álló határidő 3 évről 4 évre emelkedik, a már folyamatban lévő korszerűsítések esetén is, sőt abban az esetben is, ha már lejárt a határidő, de a támogatást még nem fizette vissza teljes egészében a támogatott személy.  Ez is május 13-tól már érvényes.

* * *Még mindig elérhető a kamatmentes Babaváró hitel

A gyermeket tervező fiatal pároknak ideális a Babaváró támogatás. A kamatmentes kölcsön pénzügyi előnye a jelenlegi kamatkörnyezetben óriási. Számos feltételt kell teljesíteni a kedvezmény elnyeréséhez, a Bankmonitor Babaváró kalkulátorával bárki leellenőrizheti, hogy megfelel-e ezeknek az elvárásoknak.

Twitter Share on Google+
Vissza
 
 

Gyorskeresés

Típus:
Megye:
Kerület:
Település:
Ár: -
Méret: - m2
9 találat
Részletes kereső