IMPERIALGROUP
Keressen ingatlanaink között!
Kérjen árfigyelést!
Tekintse meg 3D-s ingatlanbejárásainkat!
Ingyenes hitelügyintézés!
Bízzon meg minket, mi eladjuk ingatlanját!
Kösse meg nálunk lakásbiztosítását!
Rendelje meg nálunk energetikai tanúsítványát!
Bízzon meg minket eladó ingatlanjával!
Keresés mentés, értesítések változásokrólFelhasználónév: Jelszó: | regisztráció
 
Minden lakástulajdonost érint ez az ősszel életbe lépő változás2023. november 7. (kedd) 12:35 - Minden lakástulajdonost érint ez az ősszel életbe lépő változás

A jövőben az épületek energetikai tanúsítványai részletes felújítási javaslatokat is tartalmaznak majd. A praktikusabb tanúsítványok javíthatják az épületek energiahatékonyságát.

A korábbiaknál részletesebb felújítási javaslatokat tartalmaznak a jövőben az épületek energetikai tanúsítványai. A novembertől élesedő szabályozás az egyszerűbb és rugalmasabb feltételeivel akár olcsóbbá is teheti az energiafogyasztás csökkentését célzó fejlesztéseket, ami alacsonyabb rezsikiadásokat hozhat – olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

A szabályozás elavult vagy túl bonyolult részeit módosítják

A 2009-ben bevezetett energetikai tanúsítvány az épület energetikai jellemzőiről tájékoztat, javaslatot tesz az energiahatékonyságot növelő felújításokra. A másfél évtizede megalkotott módszertan azonban nem vehette figyelembe az időközben elterjedt, korszerű épülettechnikai rendszereket, alternatív megoldásokat, például a napelemek és a LED-fényforrások használatát. Az év végén hatályba lépő módosítás a szabályozás elavult vagy túl bonyolult részeit naprakész, felhasználóbarát újdonságokkal váltja fel. Az átlátható tanúsítvány-minta besorolásokkal, grafikusan mutatja meg a teljes épület vagy önálló épületrész, és az egyes gépészeti rendszerek energiafelhasználását. Részletes felújítási és korszerűsítési javaslatokat rögzít szakaszolva, ütemezéssel, költségtervvel. Az ajánlások megtérülő módon segíthetik kedvezőbb energiafelhasználáshoz a családokat a minisztérium szerint.

A passzívházak tanúsítványai is egyszerűsödnek

Kibővülnek az új épületekkel szemben elvárt közel nulla energiaszintnek való technológiai megfelelés lehetőségei. Megszűnik a kötelező megújuló részarány előírása, az összesített energetikai jellemző megtartása mellett a rendelkezések a teljes életcikluson alapuló fajlagos szén-dioxid-kibocsátás felső határát állapítják meg. Nagyobb mozgásteret teremt az építkezők számára, hogy így például a hulladékhőből vagy kapcsolt energiából származó távhő és távhűtés is egyenértékűvé válik a megújuló energiával.

Enyhülnek a jelentős felújításokra vonatkozó követelmények

A lakóépületek bővítése esetén rugalmasabb szabályok hozhatnak kedvet az épületgépészeti rendszerek korszerűsítéséhez. Az új szabályokat az eddigiektől eltérően majd nemcsak a használatba vétel idején, hanem az építési engedélyezési vagy egyszerű bejelentési eljárásban is figyelembe kell venni. A számításokat is tartalmazó műszaki leírást vagy építészeti-műszaki dokumentációt a kivitelezés előtt, a tervezési időszakban kell elkészíteni, ami jelentősen megkönnyíti az építkezők helyzetét. Az új számítási módszer lehetővé teszi új technológiai rendszerek alkalmazását az épülő vagy felújítandó ház, lakás épülettechnikai rendszereinek megtervezésénél.

A birtokbaadás napjáig kell átadni a tanúsítványt

 
Az energetikai tanúsítványt az eladónak vagy a bérbeadónak a továbbiakban az adásvételi vagy bérleti szerződés megkötésének napjáig be kell mutatnia, és legkésőbb a birtokbaadás napjáig át kell adnia a vevőnek vagy bérlőnek.
Twitter Share on Google+
Vissza
 
 

Gyorskeresés

Típus:
Megye:
Kerület:
Település:
Ár: -
Méret: - m2
9 találat
Részletes kereső